menu

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

"Εκείνοι που φεύγουν" - Κώστας Κακκαβάς

ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΚΚΑΒΑΣ

   Το Σάββατο 27-10-2018 έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια ο Κώστας Κακκαβάς, πρώην Δήμαρχος Μεγαλόπολης και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών αλλά και την περίοδο της χούντας.
  Γεννήθηκε στη Μεγαλόπολη το 1927 και καταγόταν από το γειτονικό μας χωριό Ραψομμάτη. Οι συγγενικοί του δεσμοί με την οικογένεια Βασ. Λυμπερόπουλου, η επαγγελματική του ιδιότητα ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς που έπληξαν και το χωριό μας το 1965 αλλά και η ενασχόλησή του με την πολιτική τον έφερναν πολύ συχνά στο χωριό μας.
   Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και υπέστη φυλακίσεις, διωγμούς και εξορίες. Το 1967 αντιστάθηκε στη δικτατορία και εξορίστηκε στη Γυάρο.
  Είχε έντονη συνδικαλιστική δράση, διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος Αρκαδίας (1964-1967), υπήρξε υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (1974, 1977, 1981, 1989), ενώ το 1982 εκλέγεται Δήμαρχος Μεγαλόπολης και η θητεία του την τετραετία 1983-1986 αποδεικνύεται πολύ δημιουργική για τη Μεγαλόπολη. Τότε κατασκευάστηκε το Κέντρο Υγείας, το κτίριο του Δημαρχείου στην οδό Παπαναστασίου, το Κλειστό Γυμναστήριο που με απόφαση Δημ. Συμβουλίου θα πάρει το όνομα ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΚΑΒΑΣ, το 3ο Δημοτικό Σχολείο, η Γεωργική Σχολή, το μνημείο στην Πλατεία Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και το μνημείο στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου κ.ά.
   Το 1964 ξεκίνησε σαν Νομαρχιακός Σύμβουλος με όλους τους Κοινοτάρχες της επαρχίας τον αγώνα να εγκατασταθεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και να εκμεταλλευτεί τους λιγνίτες της περιοχής ενώ το 1984 ξεκίνησε τη συζήτηση για τη μεταλιγνιτική περίοδο.
   Υπήρξε ο άνθρωπος που αγωνίστηκε πριν ακόμη γίνει Δήμαρχος να βρεθεί ο χώρος και να κατασκευαστεί το Μνημείο των 212 Εκτελεσθέντων στις «Βίγλες» Μαλλωτών. Αποκατέστησε την τιμή των εκτελεσθέντων και καθιέρωσε να τελείται κάθε χρόνο Μνημόσυνο από το Δήμο Μεγαλόπολης για τους νεκρούς της Κατοχής που για 40 χρόνια είχαν αφεθεί στην αφάνεια και δεν τους μνημόνευε κανείς.
   Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 29-10-2018 και ώρα 3.30 μ.μ. στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Μεγαλόπολης. 
  
  Το Δ.Σ. εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Ελένη, τα παιδιά του Θεόδωρο και Πολύβιο, τα εγγόνια του και τα ανίψια του. Ο Θεός να τον αναπαύσει, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και η μνήμη του αιώνια.


 Ακολουθεί η τελευταία του ομιλία που πραγματοποίησε στο Μνημόσυνο που έγινε στις «Βίγλες» το 2014. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου